Gumiszerelés, értékesítés

Gumiszerelés, TPMS beállítás

A gépjárművek biztonságos közlekedésének alapvető feltétele a megfelelő gumiabroncsok használata. Amennyiben a napi átlaghőmérséklet +7 ℃ alá csökken, vagy e fölé emelkedik, szükségessé válik a gumiabroncsok cseréje.
Továbbá a gumiabroncsokat le kell cserélni,

  • ha a profilmélység az előírt minimumra csökken
  • helyi rendellenes kopás esetén
  • ha az abroncson az öregedés jelei láthatóak vagy ha az életkora elérte a 8 évet.

2014. november 1-től az Európai Unió területén az újonnan értékesített gépkocsik esetében kötelező felszereltség lett a gumiabroncs nyomásellenőrző rendszer, angol nevének rövidítéséből TPMS.  A gumiabroncs nyomásellenőrző rendszer egy elektronikus rendszer, amely folyamatosan ellenőrzi a jármű gumiabroncsaiban lévő nyomást vagy annak változását, és az erre vonatkozó információkat menet közben is megjeleníti a vezető számára. Amennyiben bármelyik gumiabroncsban a nyomás veszélyes mértékben vagy hirtelen lecsökken, a rendszer vészjelzést küld a vezető számára.

Szervizünk rendelkezik keréknyomás ellenőrző rendszer diagnosztikai eszközzel!

A TPMS diagnosztikai eszközzel történik az új TPMS szenzor aktiválása , majd a TPMS szenzornak a jármű elektronikára való felprogramozása, a hibakódok kiolvasása. A diagnosztikai eszköz alkalmas a TPMS szenzorok hibáinak kiszűrésére.

 

Mit jelent a TPMS? (Keréknyomás ellenőrző rendszer)

angolul: TPMS, Tire Pressure Monitoring System
németül: RDKS, ReifenDruck-KontrollSysthem
magyarul: keréknyomás ellenőrző rendszer

Mi a TPMS (RDKS) fő feladata, funkciója?

Az autókba beépített rendszer folyamatosan méri a TPMS szenzorok segítségével a gumiabroncsok nyomását,és a hőmérsékletet nyomásvesztés esetén a rendszer hibaüzenetet, figyelmeztető jelet küld a jármű műszerfalára. A TPMS nyomás szenzor segítségével megállapított nyomásvesztés, biztonsági kockázatot jelent, (stabilitás, fékút növekedés, túlmelegedés, gördülési ellenállás növekedés= üzemanyag fogyasztás növekedés, CO2 kibocsájtás növekedés , stb abroncskopás stb)

TPMS rendszer használatának jogi háttere:

661/2009/EK (Európa Parlament és Tanács) t rendelet alapján, 2014.nov. 1-től , új jármű nem helyezhető forgalomba,nem vehető nyilvántartásba ,amely a fenti rendeletnek nem felel meg . (ENSZ-EGB 64sz), TPMS rendszer megfelelő működése a műszaki vizsga egyik feltétele)

TPMS szenzorok alkalmazása acél illetve alu könnyűfém felniknél:

Felni választásnál figyelni kell arra, hogy a felni alkalmas legyen TPMS szenzorok felszerelésére, a ma már forgalmazott tárcsák döntő többsége alkalmas TPMS nyomáseladós szenzorok beszerelésére, ezt egyébként a tárcsák TÜV bizonylata igazolja.

TPMS rendszer –ből érkező figyelmeztetés:

Ha a normál üzemi nyomás egy vagy mind a négy gumiabroncsnál ( adott intervallumon belül : 10 percen belül ) 20 % -kal csökken , vagy 1,5 bar –ra csökken, akkor a TPMS-től , rádióhullámon az autó központi elektronikájába érkező jelek feldolgozása után az autó műszerfalán hibaüzenet , figyelmeztetés jelenik meg, hibaüzenetet küld. TPMS hibaüzenet, figyelmeztetés esetén ellenőrizzük a keréknyomást, ha szükséges korrigáljuk, defekt esetén cseréljünk kereket , újra indítás után a TPMS rendszer felvillanó jelének meg kell szűnnie.

TPMS rendszer hibaüzenet

Ez rendszer (TPMS) hibára utal, ilyen TPMS hiba esetén szakműhelyhez kell fordulni.

TPMS direkt rendszer előnye:

Az un. direkt TPMS rendszer sokkal pontosabb értékek alapján jelez, mint az ABS szenzorokon alapuló indirekt TPMS rendszer. A Direkt TPMS rendszer azonosítja a problémás kerék pozícióját az autón , parkolás közben álló helyzetben is jelez ha pl leereszt a kerék , sőt ha a pótkerék is fel van szerelve TPMS szenzorral ,akkor azt is monitorozza.

TPMS rendszer hátránya: 

Minden kerékbe be kell szerelni a TPMS szenzorokat, így a téli és a nyári kerékgarnitúrába is. A TPMS rendszer sokat tud, a TPMS szenzorok pontosak, de a hagyományos szelepek sokszorosába kerülnek, a TPMS szenzorok karbantartást igényelnek, a TPMS szenzorok beszerelése szaktudást és TPMS diagnosztikai eszközöket ( TPMS diagnostic tool ) igényelnek a kerékcserét az autó üzemeltetője saját maga nem tudja megoldani, mert készülék hiányában nem tudja a TPMS szelepeket programozni, TPMS szelepeket pozícionálni , TPMS szelepeket diagnosztizálni.

Kiemelt szerviz

 

 

  •  ADAS kamera kalibrálás
  • Számítógépes diagnosztika
  • automata váltó olajcsere 
  • klíma javítás és töltés
  • futómű beállitás
  • Műszaki vizsga

  RÉSZECSKESZŰRŐ TÍSZTITÁS

Teljes körű autószervíz

 Szakértelemmel és garanciával